Malé věci, velké věci

Autor knihy: Martina Drijverová

Autor recenze: Johanka Guothová

U Jany doma se zdá být všechno v pořádku, i když její vztah s matkou už není tak vřelý jako kdysi a s tátou se kvůli jeho neustálým pracovním povinnostem vídá jen málo. Pak se ale poklidná hladina jejího života vzedme a Jana zjistí, že v pořádku není vůbec nic.

Martina Drijverová je česká spisovatelka knih pro děti, překladatelka a autorka televizních pořadů, seriálů, divadelních i rozhlasových her. Po studiích začala Martina Drijverová překládat, mimo jiné pohádky z francouzštiny. Pohádky se jí nelíbily, a tak se rozhodla zkusit napsat lepší. I přes počáteční nezdary se jí podařilo dosáhnout úspěchu a její pohádky jsou dnes oblíbené.

Knížka vypráví o dospívající Janě, která se připravuje na přijímací zkoušky, řeší své přátelství s Álou a prožívá první lásku. Doma se zdá být všechno v pořádku, ale pak Jana zjistí, že táta má zároveň jinou rodinu, což jí hodně ublíží.

Martině Drijverové se podařilo napsat poutavou knížku o dospívající dívce, která se snaží vypořádat s nelehkou rodinnou situací. Některé věci nedokážou vyřešit ani dospělí, natož dívka jejího věku. Ale vždycky se dá dělat alespoň něco, něco malého pro druhé. A zamotané vztahy se pak rozuzlí úplně nečekaným způsobem.

Spisovatelka se při psaní knihy inspirovala svými prožitky z dospívání. Podle mého názoru pro ni bylo napsání této knihy určitým druhem ventilace. To, že ze sebe chtěla dostat špatné vzpomínky, podporuje i fakt, že obvykle píše pohádky a najednou vydává hodně kontroverzní knihu.

Malé věci, velké věci je poutavě napsaná kniha ze života, která vypráví o nelehké situaci v rozpadající se rodině. Je to příběh, který zažívá hodně teenagerů. Do knihy se snadno začtete, pro mě bylo těžké ji odložit. Určitě doporučuji.

Leave a Comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *